Whitelabel kleurgebruik

 geplaatst op 14 April 2016

Kleuren Kiezen

Het kiezen van kleuren lijkt zo gemakkelijk, maar niets is minder waar. Wist je dat je met het juiste kleurgebruik meer kan verdienen? Kleuren kunnen mensen bewegen om bepaalde acties op je website te nemen. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat mensen liever op een groene knop klikken dan op een rode. Rood wordt namelijk geassocieerd met gevaar, bloed en wordt gezien als een waarschuwing. Je bezoekers hebben het misschien niet eens in de gaten, maar hun onderbewuste schreeuwt: "ROOD..NIET OP KLIKKEN..GEVAAR", waardoor zij niet verder klikken.

Kleuren spelen een hele belangrijke rol in ons leven, we verbinden er allerlei gevoelens en betekenissen aan. Hoe beter jij je kleuren kiest op de website, hoe meer je kan verdienen met jouw MBIcash WhiteLabel!

Om jou op weg te helpen hebben we een lijst met tips samengesteld over het kleurgebruik op jouw website.

De juiste betekenis

Kleuren worden geassocieerd met verschillende gevoelens. Zo zul jij je anders voelen in een kamer die grasgroen geschilderd is, dan in een kamer die felrood is. Hieronder een lijst met de belangrijkste kleuren en hun betekenis:

Oranje: sociaal-zijn, het koningshuis, optimisme

Geel: positief, stralend, lente, de zon

Groen: natuur, lente, nieuw begin, veilig, fris en fruitig, jaloezie, geld

Blauw: vertrouwen, rust, hemel, zakelijk, koel

Paars: koninklijk, vreemd, creatief

Rood: passie, bloed, gevaar, waarschuwing

Roze: zachtaardig, meisjesachtig, vrouwelijk, blijdschap

Harmonie

Naast de betekenis van kleur dien je ook rekening te houden met de volgende twee elementen bij het kiezen van je kleuren:

1. Contrast

Zorg ervoor dat wanneer je een lichte achtergrondkleur hebt gekozen, je ook geen lichte kleur kiest voor je letters. Dit leest niet lekker, het zelfde geldt voor donkere kleuren. Met een donkere achtergrondkleur kies je een lichte kleur voor je letters en omgekeerd. Zorg voor voldoende contrast.

2. Complementair kleur gebruik

Maak slim gebruik van complementaire kleuren, "complementair" wil zeggen de manier waarop kleuren in verhouding met elkaar staan. Sommige kleuren kunnen niet samen met elkaar zijn, andere kleuren versterken elkaar juist weer.  Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest op je website in harmonie met elkaar zijn. Kies dus geen knalpaarse achtergrond en lichtgroene letters. Het contrast mag dan wel in orde zijn, maar de kleuren zijn in oorlog met elkaar.

Wat nu?

Nu we begrijpen wat de kleuren betekenen en weten waarmee we rekening moeten houden, is het tijd om de juiste kleuren te kiezen voor jouw website.

Het mooiste is om 2 tot 3 kleuren te kiezen die in harmonie met elkaar zijn. Het is niet de bedoeling dat je er een vrolijke kermis van maakt!

In totaal gaan we gebruik maken van 5 kleuren. Je kiest een hoofdkleur, een accent kleur en 3 neutrale kleuren (bijvoorbeeld verschillende tonen grijs, wit, zwart).

De hoofdkleur is de kleur die de boventoont voert op je website. Het mooiste is om een hoofdkleur kiezen welke ook terugkomt in je logo. De hoofdkleur kan ook een kleur zijn die je zelf heel erg mooi vindt.

De accentkleur ga je gebruiken voor buttons, links, borders etc.

De neutrale kleuren worden gebruikt voor teksten, titels en/ of de achtergrond van je website.Tot Slot

Goed gekozen kleuren kunnen een emotionele reactie in ons lichaam teweeg brengen. Zorg voor mooie warme kleuren op je website en dat ze goed op elkaar zijn afgestemd. De reactie die je wilt hebben, is dat de mensen zich veilig & begrepen voelen. Wanneer mensen zich veilig en begrepen voelen, is de kans groter dat ze zich inschrijven op jouw website.

Heel veel succes en plezier met het kiezen van de kleuren op je website!
MBiCash Design Team 

 

Laatste nieuws